2019 12 19 - hapet logo novo.jpg
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

Nyhetsbrev våren 2020

Kjære alle venner og gode støttespillere. Jeg håper alle har det bra og holder seg friske i disse tider. Det er utrolig mye som har skjedd på Håpet de siste månedene. 2019 har vært et år der vi har lært mye og virkelig fått organisert hele arbeidet vårt på en ny og veldig god måte. Vi har for eksempel fått ny logo som jeg synes er blitt kjempefin. Her skal dere få lese litt om det viktigste, men for dem av dere som vil vite alt som skjer, så må dere følge oss på facebook eller instagram og få ukentlige oppdateringer. Hjelp i Coronatider I coronatider blir en vanskelig hverdag enda vanskeligere for de fattige i Brasil. De bor i små hus, gjerne med kun et rom eller to, flere uten innlagt vann. For mange av dem som har hatt jobb er nå arbeidsledighet den nye hverdagen, og desverre er det ikke så mange goder for dem som i Norge. Nå trenger de oss mer enn noen gang. Vi har gått i gang med innsamlin

g for innkjøp av nødhjelpspakker med mat og hygieneartikler. Sosionomen vår er i daglig kontakt med våre 47 familier for å hjelpe dem på best mulig måte. Vi begynte med utdeling av nødhjelpspakker forrige uke, med fast tidspunkt for hver familie slik at det ikke skulle bli kontakt mellom dem. [if !supportLineBreakNewLine] [endif]

Følg oss på

www.hapet.org facebook/haapet

instagram hapet.norge

Støtt oss på Vipps 23339

Kontonr. 5219.68.33498

Lørdagsaktiviteter. Den 14.03 var det endelig første dag med lørdagsaktiviteter på Håpet. Forløpig er det engelskundervisning for ungdommen som er ferdig på Håpet, lese- og skriveundervisning for voksne (forløpig 6 påmeldte) og capoeira for alle som ønsker. Vi har også fått til et samarbeid med en skole som skal ha kurs i manikyr og pedikyr og så skal vi etter hvert få aktiviteter med matlaging og baking. I helgene har det ikke vært noe alternativ til aktiviteter i bygden vår, og de har ikke penger til å ta buss for hele familien inn til byen for å finne på ting. Så helgeaktiviteter er noe jeg har jobbet lenge for å få på plass og endelig er vi i gang! (kommer sterkt tilbake når vi får åpne igjen).

Lese- og skriveundervisning.

Engelskundevisning for dem som er: ferdig på Håpet.

Diverse nye aktiviteter. Vi har også hatt fått inn flere frivillige og ansatte som bidra sterkt til aktivitetene. Nathiele er en av våre nye fritidsledere og driver med Capoeira, afrikansk dans og mye mer (i tillegg til dataundervisning og lek og morro). Det er også hun som har ansvaret for Capoeira om lørdagene.

Capoeira er en populær Brasiliansk kampdans.

Roberta som er leder for en stor turnskole i byn, har også begynt som frivillig hos oss. Det er stor stas for mange av barna å ha turntimer, noe de bare har sett på TV før. Tror vi kommer til å oppdage en del talenter blandt våre lovende.

Turnundervisning på Håpet er unik mulighet for barna og er kjempepopulært.

Silvana som har jobbet hos oss i mange år har nå også begynt å ha matlaging med barna og ungdommen på Håpet. De eldste skal lage kaker og diverse som skal selges på et marked inne i byen. Sammen med matlagingen skal de lære om entreprenørskap og ære mye de trenger å ta med seg videre framover i livet.

Småbarnsgruppen

Siden starten har vi jobbet med barn allerede fra 2-3 årsalderen. I høst kom i midlertid kommunen på banen og ville gi plass til barn i barnehagealder i en barnehage i nabobygden. Vi var og besøkte denne barnehagen for å se på forholdene, snakket med leder og hadde møte med foreldrene. Den jobben vi har gjort for disse barna siden starten, er jo egentlig kommunen sin jobb, og nå når de endelig kommer på banen og tilbyr et godt opplegg så takker og bukker vi for det. Det er selvfølgelig rart, og litt trist at vi nå ikke lenger har de yngste barna hos oss, samtidig som vi er glade for fremskrittet der kommunen tar litt av sitt ansvar. Vi holder kontakt og hjelper fortsatt familiene til disse barna, og når de begynner i 1. klasse vil komme tilbake til oss. Nå kan vi forkusere mer på de andre barna, og vi setter inn ekstra innsats på 1. og 2. klasse slik at de skal bli sikker i basis portugisisk og matte, slik at de begynner skolen på en god måte og ikke tar med seg vanskeligheter her videre.

1.og 2. klasse er veldig fornøyde med å få ekstra hjelp til det de har vanskeligheter med på skolen.

Julen. Juleavsluttningen i 2019 var et av årets høyde punker. Særlig spesielt var det når så mange av våre tidligere ungdommer hadde møtt opp. Det er veldig kjekt å se at så mange har fått seg jobb, lærlingestilling, holder på med høyere utdanning og noen av dem hadde med seg sine egne barn. Det kom noen tårer når vi ser fruktene av arbeidet vi har holdt på med i over 16 år nå.

Besøk av Kygo

I romjulen fikk vi besøk av en av våre gode støttespillere fra Norge. Kyrre/Kygo har vært med flere ganger å hjelpe, og familien hans har vært hos oss flere ganger. Sist gang Kyrre selv var hos oss var i 2004/2005, men i romjulen var han tilbake og fikk se det han har vært med å bidra til. Det ble omvisning på Håpet, hjemmebesøk og kake (som min datter Samara hadde laget til dem) hjemme hos oss. Veldig kjekt med besøk!

Veldig kjekt med besøk av Sondre, Kjersti, Johanne, Kyrre og Jan (og Kaja som her er fotograf)

Organisering I hele 2019 har jeg og flere andre på senteret gått på diverse lederkurs. Etter at familien min og jeg bodde et år i Norge i 2018 har jeg jobbet enda mer med at Håpet skal være mer uavhengig av meg og mitt arbeid. Ingen bedrifter har godt av å være avhengig av en enkeltperson. Nå har jeg omorganisert og driver senteret på en helt annen måte som fungerer utmerket. Ana Paula som har jobbet med meg siden oppstarten i 2003 er nå daglig leder på senteret. Vi har fått inn en pedagogisk leder som har ansvar for alt det pedagogiske og aktiviteter på Håpet og en sosial leder (en sosionom) som har ansvaret for alt arbeidet med familiene, den sosiale delen og arbeidet til psykologen. Vi har også begynt å få mye mer støtte i Brasil, og om vi fortsetter å få den gode støtten fra Norge ser vi lyst på fremtiden. Håpet er å starte opp et nytt dagsenter i en av nabobygdene (et av de mest belastede områdene i byen) i løpet av de neste årene. Nå har vi lagt grunnlaget for dette og går en spennende tid i møte. Med alle disse forandringene og alt det nye er målet mitt nå å møtekomme ønsket fra mine egne barn. Etter å ha jobbet og vært direkte med i arbeidet med fattige barn i over 18 år i Brasil, trenger nå mine to barn å komme i første rekke. De ønsker å bo en stund i Norge. Med den friheten de har her i Norge, med sin norske familie og levemåten her, så er ønsket deres nå å kunne bo og gå på skole her. Vi tar et år om gangen og skulle egentlig komme til sommeren. Men pga alt som nå har skjedd, måtte vi pakke alt på 3 dager og bare komme oss hit til Norge før luftrommet ble stengt. Vi vet jo ikke hvor lenge dette varer...

Kevyn og Samara får flyttet til Norge og gå på skole her slik de vil. Vi tar et år om gangen.​

Så nå skal jeg jobbe fra Norge med å informere dere støttespillere, få på plass nye samarbeid og jobbe herfra for å samle inn midler til videre drift og oppstart av nytt senter i Brasil. Jeg savner allerede barna og familiene på Håpet, men jeg vet at det var rett å dra til Norge nå. Laget jeg har på Håpet er fantastisk og jeg vet at de klarer seg veldig godt selv om jeg ikke er tilstede fysisk. I dag med teknologien, så er det enkelt å holde daglig kontakt med dem som er så langt vekke. Om dere ønsker å få besøk av meg eller har tips til meg, så tar jeg i mot det med takk!!

Ta vare på hverandre!!

Varme klemmer fra oss! [endif]

![endif]--