2019 12 19 - hapet logo novo.jpg
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

Nyhetsbrevvåren 2019

Det er allerede snart fem måneder siden vi kom tilbake fra vårt Norgesopphold og vi er kommet godt inn igjen i livet her i Brasil. Det er mye å ta tak i og mye som skjer. Vinteren her i Brasil er i full anmarsj, og i skrivende stund sitter jeg på kontoret mitt med skjerf og jakke, ca 15 grader både ute og inne. Men når solen titer fram på dagtid kan temperaturene ute fort stige til godt opp på 20 tallet.


Det er godt å være tilbake, og veldig kjekt å komme i gang med nye prosjekter som jeg jobbet mye med i løpet av fjor året for å få til. Det nye i år er fast engelskundervisning for alle barna fra 5 års alderen. De begynner ikke med engelsk her på skolen før i 5. klasse og i tillegg så er engelsklærerene på offtentlige skoler ikke av de flinkeste. På Ytrebygda Ungdomsskole har de valgfaget «innsats for andre» og de jobbet i hele høstsemesteret for å få inn penger til å drive engelskundervisningen her på Håpet. I februar ansatte vi Ana Paula, som har bodd en tid i USA og som er flink i engelsk og flink med barna. Hun kommer to ganger i uken og barna synes nå at engelsk er et kjekt fag!

Føste engelsktime for noen av de yngste, Storytelling!

I 2017 vant vi en pris fra Embraer, der vi fikk innført aktiviteten «supera», hjernetrim her på Håpet. Vi så store resultater fra dette i fjor, både på konsentrasjon, kreativitet og samarbeid. Pengene fra Embraer gikk til aktiviteter for 2018, men med støtte fra norske KPMG, så vi mulighet til å fortsette med dette også i 2019. Til stor glede for barna, ungdommen og oss voksne!

Vi bruker mange ulike spill og leker for å stimulere hjernen.

«Abaco», en type kuleramme som de har brukt i Asia siden 1200 i mange tusen år. Fast inventar i Supera timene.

Enda en ny aktivitet, som kom i gang nå i mai måned, er «ernæring for generasjoner». Dette er et prosjekt sponset av Bergen og Arna Rotary, der ernæringsspesialisten vår Cris, jobber med barna og ungdommen i forhold til ernæring. Hun lager menyen her på Håpet, lager ernæringsrik mat sammen med barna, orienterer kjøkkenpersonellet, veier barna og mye mer. Diabetes og høyt kolesterol er blant de store folkesykdommene her i Brasil og kommer som regel pga dårlig kosthold. Vi ønsker at barna og ungdommen her skal få et litt annet forhold til mat og ernæring, og veldig ofte tar de dette med seg hjem og får innført noe av dette i hjemmene. I forbindelse med dette har vi også med hjelp av noen flinke frivillige (brasilianere)kommet i gang igjen med grønnsakshagen vår. Hver fredag har vi to frivillige som sammen med barna jobber i grønnskashagen, og i løpet av uken så vanner ungdommene og gjør litt arbeid som skal til for å holde den i stand. Vi gleder oss til å høste og spise alt det gode som er plantet. [if !supportLineBreakNewLine]

Her er det tilberedelse av dagens dessert, med pasjonesfrukt.

[endif]

Tid for planting av salat! Det er fint med flere frivillige, både fra Norge og Brasil.

Her i Brasil er det vanlig med ulike aksjoner for å samle inn både mat og klær. Nå om vinteren er det mange kampanjer for å samle inn varme klær, og da er vi selvfølgelig med. Søndag 19.mai var jeg og en del av jentene på en aksjon arrangert av et av byens fagforbund, og samlet inn masse klær. Veldig kjekt selv om de ikke er så vant å gå så mange kilometer. Og vi fikk inn masse klær som vi i etterkant fikk delt ut til familiene her på Håpet.

Her på Håpet har vi også ulike aksjoner for å samle inn penger til arbeidet vårt. Vi har hatt ulike fester der vi selger mat og har bingo, der folk fra lokalsamfunnet og byen vår generelt kommer og bruker litt penger. To ganger i året lager vi pizza på Håpet som vi selger, og vår gamle salgsrekord var på 279 pizzaer. Etter mye jobb og mange gode støttespillere slo vi denne rekorden med hele 523 solgte pizzaer. Flott laginnsats!

Mange ansatte og frivillig involvert i pizzalaging!

Jentene som var med meg på klesinnsamling en søndag formiddag.


Siden starten av Håpet, for snart 16 år siden, har god lesekultur vært et av målene våre. Og det er veldig kjekt når jeg ser barna sitte under trærene og lese en tegneserie eller en bok. Vi ser stor forskjell hos dem når det begynner her og etter en stund når det har fått sansen for å lese! Vi er heldige og har stort sett fint vær og sol, og da er det enkelt å henge opp en snor og henge på bøker, så vi får et lite utendørs bibliotek der barna kan sitte ute og lese.

En liten del av vårt utendørs

Både store og små er med

Det er godt å være tilbake i Brasil og blant dem som vi hjelper. Det er klart at jeg og barna mine savner Norge innomellom, og vi hadde et supert år. Jeg vil takke alle som tok i mot oss på så mange forskjellige måter, der vi alltid følte oss velkommen. For meg selv blir det ny norgestur i september/oktober, men da kommer jeg alene. Da håper jeg å få jobbet videre med ting jeg begynte på i 2018, og forhåpentligvis knytte til oss enda flere støttespillere. Om du har noen ideer, og vil at jeg skal komme å fortelle litt mer om det vi driver med her, så gi meg en lyd. Håper å få sett igjen mange av dere!

Og som alltid er jeg veldig takknemlig for hver og en av dere som er med å støtte oss. Noen med fast beløp, noen med pantelapper, som grasrotgiver, skoler, barnehager og firmaer. Dere er med på å gjøre en veldig stor forskjell fom veldig mange. Tusen hjertelig takk!!

Varme hilsner her fra Brasil. Tine

Minner om vår hjemmeside hapet.org og vår facebookside facebook/haapet E-post: posthaapet@hotmail.com Kontonummer i Norge 5219.68.33498 og vippsnummer 23339.

#norsk