2019 12 19 - hapet logo novo.jpg
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

Nyhetsbrev våren 2018

Jeg vil aller først begynne med å takke alle som gjør det mulig å gjøre den jobben vi gjør i Brasil. Faste støttespillere, skoler, barnehager, forreninger, frivillige og mange flere! Tusen hjertelig takk!! Våren har endelig nådd Norge og jeg kjenner det er veldig godt. Jeg har vært i Norge siden januar og blir til januar 2019. Det er første gang siden jeg dro til Brasil i 2001 at jeg er så lenge i Norge. Målet er at jeg skal få knyttet sterkere bånd med våre støttespillere og komme i kontakt med nye støttespillere. I tillegg får mine to egne barn et år med sin norske familie og norsk kultur. Det er en utfordring, men spennende og kjekt å endelig få god tid til å kommet meg rundt å snakke med dem som er med å hjelpe oss. Samtidig som det er godt å være her, er jo savnet til dagsenteret og barna stort. Men siden jeg vet at de er i gode hender, og at senteret klarer seg greit et år uten meg med et flott team som jobber, så går det greit. Jeg får daglige oppdateringer og følger med på bilder og nytt fra dem.

Det har skjedd mye spennende i det siste, men det som jeg nok er aller mest stolt av er Thayna. For dem av dere som har fulgt oss en stund, så har dere nok sett både film og hørt om henne, hun var det første barnet på senteret. Hun var 11 månder gammel da vi startet opp og har vært hos oss siden. Målet hennes har lenge vært å komme inn på den beste videregående skolen i byen vår. Der må man ha toppkarekterer for å komme inn, og til nå har vi ikke klart å få noen inn der. Heller ikke venner av meg som har mer resurser har klart å få barna sine inn på denne skolen, så nivået er høyt.

Thayna juleavsluttningen på Håpet i fjor

Men Thayna har jobbet knallhardt det siste året, og på juleavsluttningen på Håpet fikk vi den gode nyheten; hunhadde klart det! Med tanke på fremtiden hennes er det ikke bare det at dette er en god skole, men hun kommer også til å få venner som har større ambisjoner i livet, som ønsker å gjøre noe mer med livet sitt, og dette er veldig viktig. Jeg er så stolt!! På Håpet jobber vi med ungdommen til de er ferdig med 9. klasse. Da har vi jobbet med dem for å få dem inn på bedre videregående skoler og/eller kurs som kan hjelpe dem videre inn på arbeidsmarkedet senere. Etter endt 9. klasse kommer de da på senteret en gang i måneden for oppfølging og en del aktiviteter. To av dem som gikk ut i 2016 og som vi fulgte opp i fjor, var Robert og Wesley. To av dem som skapte mest trøbbel på senteret da de var faste, men som jeg har en stor kjærlighet for og tro på. De har siden i høst gått på kurs for opplæring i diverse fag, og i mars fikk vi den gode nyheten at begge to var kommet inn som lærlinger på den store LG fabrikken i byen vår. Når de først har fått en fot innenfor der, er de så godt som sikret fast jobb etter hvert. Nok en god nyhet!

Robert og Wesley sammen med vår sosionom Suliara og pedagogisk leder Ana Paula.

Her er jeg sammen med noen av de eldste barna på senteret. Det er her jeg trives, sammen med dem.

Etter snart 15 års drift av senteret er dette bare noen av de gode resultatene våre. Et annet resultat som vi har jobbet oss til i løpet av disse årene er å ha blitt godt annerkjent i byen vår og i byene rundt. Da vi i 2015 vant prisen fra flyfabrikken Embraer, var dette stort. Da vi i fjor igjen vant denne prisen, var lykken om mulig enda større. Vi vant 30.000 reais (ca. 80.000 nok) som skal brukes til en ny aktivitet på senteret. Supera er en skole som driver med kurs for hjernetrim. Nå får vi dette kurset til senteret, noe som jeg er sikker på at vi kommer til å se store resultater hos barna. Ikke bare på skolen og det fagmessige, men i kreativitet, selvtillit, samarbeid og mye mer. I løpet av kurset skal det jobbes med arbeidshefter, internettsider og mange forskjellige pedagogiske spill. Følg med på facebook siden vår for å se litt mer av hva som kommer til å skje her i løpet av året. I tillegg til viktigheten for barna og ungdommen, er denne prisen viktig for å vise hvor seriøst vi jobber. Dette viser for andre bedrifter iBrasil, men også for dere her hjemme, at vi har dokumenter og økonomi på stell i Brasil og at den jobben vi gjør nytter. I lengre tid har vi også jobbet med Rotary Arna og Rotary Taubate for å få støtte. Vi har en del prosjekter på gang, og før jul fikk vi et tilskudd fra dem som gjode det mulig for oss å kjøpe inn mye nytt utstyr til vårt nye «opplæringskjøkken». Vi har nå begynt med matlagingskurs for barna, ungdommen og voksne. Aktivitetene startet i januar, og det blir produsert mye godt både til å spise på senteret, til å selge på lørdagsmarkedet og for familiene til å ha med seg hjem. Målet er at familiene skal kunne ha dette som en mulig inntektskilde, at ungdommen skal kunne komme seg inn på arbeidsmarkedet med dette senere for evt å kunne finansiere studier. I tillegg er det selvfølgelig en veldig kjekk aktivitet å ha på senteret.

Her blir det produsert mye godt.

Før jul fikk jeg besøk fra Norge. Det er alltid kjekt med besøk, og selvfølgelig stas når det er min egen familie som kommer. For første gang kom min tante og onkel på besøk. De har vært gode støttespillere siden starten. Skolen de jobbet på har faste innsamlinger og Lions klubb Sotra som min onkel er med i er faste støttespillere. De kom med gaver i baggasjen, både fra Sotra Lions og Lyshovden Lions. Dette varmer! Det er veldig kjekt å få vise dem som er med å støtte hva de virkelig er med på. Så ønsker du deg en tur til Brasil, så vil jeg virkelig anbefale det. Å treffe barna selv, og se med egne øyne hva du er med på, er et minne for livet. Du er hjertelig velkommen på besøk!

Håpet ligger et godt stykke utenfor sentrum, og mange av barna og ungdommen som er hos oss er sjelden eller aldri utenfor bygden vår. Noe av jobben vår er å ta dem med oss rundt omkring for å vise dem hva som finnes av muligheter og annet. Særlig viktig er dette for ungdommen som etter hvert skal begynne å klare seg mer selv og som må tenke på hva de vil senere.

Senai er en av de mest anerkjente tekniske skolene i byen vår. Vi har fått til et godt samarbeid med dem, og nå i vår var ungdommene med og fikk omvisning og forklaring på hvordan skolen fungere og hva som skal til for å få plass.

Ungdommen fikk være med på besøk på militærbasen i byen vår. En del av dem som nå er ferdige på Håpet har tatt utdanning innen militæret og fått en fin karriere der. Mange oppmerksomme ansikter her.

På det lokale lørdagsmarkedet i byen har vi en fast bod og vi mottar mye donasjon av frukt og grønt når markedet er over. Innimellom er ungdommen med oss til markedet og prater med dem som hjelper oss.

Noen av dem som vant den årlige bokkonkurransen. Premien er en kinotur og det er de veldig godt fornøyd med.

På yngstegruppen er det hvert år mange nye. Tre av dem er med fra i fjor (Manuela, Melissa og Gabriel), mens resten er nye. En herlig gjeng

Her i Norge er det mye som skjer for tiden og bra er det. Selv om vi har begynt å få en de del støtte fra Brasil, kommer mesteparten av støtten fortsatt fra Norge, så vi er helt avhengig av din hjelp. Det er mange måter å hjelpe på og nå når jeg skal være her i Norge et helt år trenger jeg virkelig din hjelp. Jeg trenger tips og kontakter. Har du barn/barnebarn i barnehage eller skole? Kunne firmaet du jobber eller forreningen du deltar i vært interessert i å høre mer om Håpet?

Du kan bli grasrotgiver. Når du tipper går 7 % av summen du tipper for direkte til Håpet. Legg til med vårt organisajonsnummer 889074272.

Foredrag om menneske- rettigheter på Fana folkehøgskule.

På nesten 60 butikker i Bergen og omegn har vi slike kasser hengende ved panteautomaten der du kan donere din pantelapp. Er det ikke en slik kasse i din lokalbutikk, gi oss en lyd så kanskje vi får opp en.

I fjor fikk vi ny hjemmeside som jeg stadig prøver å gjøre bedre. Gå inn på www.haapet.org for å lese mer. Ellers er det uktentlige oppdateringer med bilder på facebooksiden vår.

Foruten våre faste skoler er våre faste støttespillere det som virkelig holder hjulene i gang på Håpet. Er du ennå ikke fast støttespiller men har mulighet til å bidra med et beløp i måneden? Vi har støttespillere som bidrar med alt i fra 50 kr måneden og oppover. Er du allerede fast støttespiller så vet du hvor viktig det er. Får du kanskje med deg noen flere på dette? Igjen vil jeg få takke alle som er med å følge arbeidet vårt og bidrar på en elller annen måte. Håper dere alle får en riktig fin vår og sommer og at jeg får sett mange av dere når jeg er her i Norge.

Varme klemmer fra Tine.

Hjemmeside: www.haapet.org

Facebook: www.facebook.com/Haapet/

E-post: posthaapet@hotmail.com

Org. nr. 889074272

Tlf Norge: 46952510 (Tine)

Bankkonto: 5219.68.33498

Vipps: 23339

#norsk